Csepeli György

Rólam

Archívum

Blogroll

  • Nincsenek kedvenc blogok

Kedvenc szerzõk

Blogom címkéihttp://rss.csepeli.blogter.hu/

Lágytojás

 

Sokan tudják, de sokan nem tudják, hogyan kell lágytojást főzni. A legfontosabb, hogy legyen tojás. Lehetőleg friss, baromfiudvaron cserkésző tyúk tojja, akinek kakas áll rendelkezésére. Mert a tojás a tökéletesség jelképe. Ha van tojás, akkor el kell döntenünk, hányat együnk meg. Célszerű 1 és 3 között belőni a mennyiséget. Ezt követően tegyünk fel vizet egy nyitott fazékba, s gyújtsuk meg alatta a gázt, a villanyt, vagy bármi mást, mely elég hőt ad ahhoz, hogy a víz felforrjon. Ezt követően óvatosan behelyezzük a tojás(oka)t a vízbe, ügyelve arra, hogy a héj el ne pattanjon. Attól függően, hogy mennyire lágy állapotban akarjuk majd megenni a tojás(oka)t, 1 és 3 perc közötti időben főzzük. Ha eltelt az idő, leöntjük a forró vizet, s helyére friss hideg vizet töltünk a fazékba. Így már nincs akadálya, hogy kivegyük a tojás(oka)t. Kis kanállal megnyitjuk a tojás laposabb végét, s onnan kikanalazzuk azt, ami benne van egy átlátszó üvegpohárba. Amikor mindegyikkel végeztünk, egy nagyobb kanállal kikanaluzzuk és megesszük. Sót persze ne felejtsünk el bele tenni.

-

lucifer

lucifer
2008-06-25 09:17:13

A szakácskönyvek az elérhető boldogságok receptjeit tartalmazzák. Ez nem azt jelenti, hogy minden étek mindenki számára örömforrás, hanem hogy az alkotó ember képes ilyen boldogságot előállítani és a megfelelő kondíciókkal rendelkezők pedig képesek ezt élvezni. Ahogy annak idején a konyak a munkásosztály itala lett, amit választott képviselői útján fogyasztott, úgy a Wellington bélszín az emberiség étke, amit kiválóságai útján élvez. Akik aztán – ha jók vagyunk – mesélnek róla. Ez így volt, van, s talán lesz, amíg a világ, világ. Nagyon nem idegesít, mert én a pörköltöt szeretem nokedlival + kovi ubi. Most mindenesetre egy olyan receptet olvastam, ahol a szerény képességeket igénylő boldogság források elcseszését is feltételezik a vállalkozó emberről. Szólnak, sózd meg! Mintha azt mondanák, hogy éljük a nem túl bonyolult életünket, de vacakul, oda nem figyelve, ha nem szólnak azt az egy csipet sót is kihagynánk, így megfosztva magunkat a legszerényebb örömeinktől is.

-

aristo

aristo
2008-06-25 11:39:02

Igen ám, ez eddig egyszerű, csak utána következnek a problémák: a keskenyebb vagy a szélesebb végét kell feltörni először? Ezen a ponton - a képen látható úr szerint és a történelmi tapasztalatok szerint - kitör a háború és sót már el is felejthetjük...

-

makarenko

makarenko
2008-06-25 11:55:06

Ha ez megis gasztronomiai tema lenne, akkor - mielott elszabadul a filosz-asszociacio roham - meg szeretnem jegyezni, hogy a kakas kozvetlenul nem szuksegeltetik a tojashoz. Mezogazdasagi ismeretekkel rendelkezo kollegaim szerint is a kakas csak a tyuk boldogsag erzetehez jarul hozza (...) es igy a tojas minoseget befolyasolja. S ha jol sejtem a kakas tulzott aktivitasa csokkenti a lagytojasok mennyiseget. Igazam van?
Na most johet a szex!

-

pif

pif
2008-06-25 12:48:39

Szerintem Gyuri arra utal, hogy Gyurcsánynak nem sikerült a lágytojást megfőzni. :)
Az aprólékos technikák, a héj kényessége, és mindenekelőtt az "időzítés" a legnagyobb probléma. Nincs rosszabb, mint egy majdnem kemény lágytojás. De az is lehet, hogy egyszerűen túlfőzte, és a falusi locsolkodásokat idéző kukoricagránát keménységű, száraz, lisztszerű sárgájú, mérsékelten károkozó utcai fegyverre emlékeztető tojása lett belőle. Első bevetése még Söjtörön a prefletói korban. . .

-

lucifer

lucifer
2008-06-25 12:59:05

3. A tojáshoz én is úgy tudom, hogy nem kell kakas, de hogy a kiscsibéhez se kellene ez nekem új. Már normál esetre gondolok.

-

makarenko

makarenko
2008-06-25 13:10:49

5; "S ha jol sejtem a kakas tulzott aktivitasa csokkenti a lagytojasok mennyiseget." - ugy ertettem, hogy lagytojas helyett kiscsibek lesznek. Felfedezes volt szamomra valamikor, hogy amit tojaskent eszunk, az a tyuk megtermekenyitetlen menstruacios termeke (petesejtje).

-

Malvina

Malvina
2008-06-25 13:22:27

A lágytojás feltörésének módjai:

- Igyekszel a tojáshegyes végébe minél kisebb lyukat vájni, épp csak akkorát, hogy a kiskanál beférjen rajta.
- Egyszerűen a kezedbe veszed a tojást, erőteljesen az asztal lapjához kocogtatod, kockáztatva azt a lehetőséget, hogy az egész tojás az abroszra ömlik.
- Óvatosan és gondosan addig kopogtatod a kiskanál domború oldalával a tojást, amíg a héja nem enged. Ezután szépen lefejted a héjdarabokat.
- Először lebontod a tojás tetejéről a héjat, s aztán ezt a műveletet nem is bírod abbahagyni: addig folytatod a tojáshéj eltávolítását, amíg a tojástartó utadat nem állja.
- Fogsz egy kést, majd egy határozott mozdulattal lecsapod a tojás ''fejét''.

Lehet választani ! ::))

-

a

a
2008-06-25 14:15:29

Hogy-hogy senki sem ír a tojástartóról? (csak nem ment ki a divatból?!)
(pedig fölöttébb megkönnyíti a lágytojás elfogyasztását, és mentesit a teljes héj eltávolításának nehéz/kes művelete alól is)

bocs, Malvina, most vettem észre te nem hagytad teljesen figyelmen kivül a tojástartót, de szerintem nem elég jelentőséget tulajdonítottál neki, mégse:)

egyébként nekem a főproblémám az elkészítéssel, a helyes időzítéssel van, sose tudom eltalálni már s még a helyes lágyságot... ezért jobban is szeretek eleve keménytojást főzni. (azt akár túlfőzni is lehet)

-

Malvina

Malvina
2008-06-25 14:26:20

a,

::))
A tojástartót mások tojják, nem a tikok /az ő nagy örömükre - gondolom /. Na meg aztán, örülhetünk, hogy egyáltalán van tojásunk! Ha már kérdezősködnék, akkor inkább afelől, hogy vajon a tojást tojó tikjaink meddig lesznek egyrészt tojásra kész állapotban, másrészt, amúgy általában ?

-

Klára

Klára
2008-06-25 15:18:02


Szinte minden kultúrában a termékenységhez , az újjászületéshez, az élethez, a mindenséghez van köze. Beépül a teremtésmítoszokba, amelyekben jelen van egy közös vonás, a tojás alkotó elemeinek szétválasztása, mintha a tojás részei szimbolizálnák az emberi lét "teljességét", képességünket a lényeges a lényegtelentől való elkülönítésre, az egyik dolgot, a másiktól megkülönböztetésre. A világ megértése, értelmezésének vágya nyilvánul meg ebben a szimbólumban, mintha lehetőségünkben állna a teljes egész megragadása, a tojás talán ennek a képzetnek a totális szimbóluma. Omnia ex ovo = minden a tojásból lesz
Jelképe lehet a sallangmentes, kényszerek nélkül létezésnek, ami olyan "egyszerű, mint egy tojás". Egész életünkben ezzel bajlódunk, ennek az egyszerűségnek a megtalálásával. A saját élet megalkotásának kényszere a "saját tojás meglényegülése" egyszerűen , a mindennapokba való beleéléssel realizálódik némelyest.

-

pif

pif
2008-06-25 17:16:08

És a Bús Dabljú is az ovális irodából termékenyíti meg a világot!

Én viszont kubista lakásomban pihegek és örvendezek a vakációnak, végre!

-

duende

duende
2008-06-25 20:04:51

Nemrégen tea, most meg tojás... Kelet és nyugat (akár Oroszország, akár Kína vagy Japán) háziasítása az angélusokkal? Kapitalizmusban született kommunizmus, kommunizmusból kifőtt kapitalizmus. Hm... És a kenyér? Az is kell hozzá.
Nálunk régen gyönyörű neve volt a búzának. Úgy hívták: élet.
Nem is rossz hozzávaló, azt hiszem.
A hagyományok a gyökerke, ugye.
Bár... a szakácskönyvírás az én műfajom. Persze csak asztalfiókos változatban.
Pörkölt nokellivel meg koviubival, jó is az! (Most szűrtem le éppen az uborkát és tettem a hűtőbe, Lucifer! Jó kapros! :-))) )
Ilyen melegben én most egy jó, exxxxtra csípős-tüzes cukkinilecsót fogok rittyenteni, fiss kenyérhez és persze habos söröcskéhez!
Hú... már csorog is a nyálam.
Na megyek a konyhába, az az én birodalmam, és korlátlan ura vagyok! :-)

-

Klára

Klára
2008-06-25 20:34:17

Amúgy a lágytojás készítésekor a tojást jóval hamarabb ki kell venni a hűtőszekrényből, s ha óvatosan beletesszük a forrásban lévő vízbe, akkor nem pattan el a héj. A végén a só mellé jó egy kis borsot is "rádarálni".

-

lucifer

lucifer
2008-06-25 21:51:12

Jól van tartva Duende embere! Feltéve, hogy kap ezekből.

-

duende

duende
2008-06-25 23:05:37

Biztos lehetsz benne Lucifer, hogy kap. Szerinted ki vagy mi a fenéért főznék? :-)
A főzés és az evés a szeretet egy formája. A legalapvetrőbb formája. Az első élményünk és "világunk" az evés. Ha nem eszünk, nem maradunk életben, nem fejlődünk. Az evés az élethez való kötődés és bizalom legősibb cselekedete.
Ha nem kapunk eleget enni, leszűrjük a konzekvenciát - persze zsigeri szinten - : nem szeretnek.
Akit nem táplálsz, azt nem is szereted. Ilyen egyszerű.
Persze később a táplálék más minőségeket is fölvesz, egyre éteribbé, szellemibbé válik.
De az evés: nagyon ősi dolog. Annyi minden kapcsolódik hozzá, hogy nem is gondolnánk...

-

duende

duende
2008-06-25 23:10:19

Így van, Klára!
Sőt, van még egy trükk: sót kell tenni a vízbe, ha elfelejtenéd előre kivenni a tojást a hűtőből.
Állítólag működik...
És én is borssal szeretem. Tojástartóból, és a héjjából kikanalazgatva. Vajas pirítóssal (nem margarinossal, mert az isten szerelmére a margarin kollektív bűntény az emberiség ellen) - lehetőleg köménymagos rozskenyérből készült pirítóssal. Azzal a legistenibb!

-

Klára

Klára
2008-06-25 23:12:00

"A saját élet megalkotásának kényszere a "saját tojás meglényegülése" egyszerűen , a mindennapokba való beleéléssel realizálódik némelyest.2
Szerintetek Karinthy mit szólt volna ehhez a mondathoz? Csak bátran!!

-

lucifer

lucifer
2008-06-25 23:26:43

15) Számomra nem kétséges. Ezért kínos, hogy buktuk a teát, most a lágytojást és holnap a pirítóst. A szabadsághiányból a szeretethiányba?

-

Malvina

Malvina
2008-06-25 23:36:22

A saját élet megalkotásának kényszere okán a mindennapokba való beleéléssel az fog realizálódni - és nem is csak némelyest - , hogy a nagy zabálásnak vége!

:D

-

duende

duende
2008-06-25 23:39:15

Malvina!

Te ünneprontó! :-)))))
Hofi jut eszembe, meg a nadrágszíj, ugye.
Van még lik rajta vajon?! :-)))

-

duende

duende
2008-06-25 23:41:53

18:
A kettő nem is választható szét.
Ugyanis a bölcsek szerint a szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a félelem.
Tehát csak szeretetből fakadhat szabadság, vagy csak a szabadságból születhet szeretet. A kettő: egy.

-

Malvina

Malvina
2008-06-25 23:43:06

Azért akik ilyen ínyenc módon tudnak írni és beszélni az efféle egyszerű ételekről mint lágytojás és piritós, azok biztos, hogy jobban fogják viselni! Tehát szó sincs ünneprontásról, sőt! Így lehet a szükségből erényt csinálni! ::)))

-

Malvina

Malvina
2008-06-25 23:49:38

A Hofi szíjához meg csak annyit, hogy ebben a fenyegető élelmiszerválságban még mindig irgalmatlan pazarlások és túlzabálások folynak.

-

lucifer

lucifer
2008-06-26 00:16:00

21 Világos, de ettől függetlenül lehetne azt mondani az „egy” helyett, hogy együtt jár? Mert nyüglődünk, nyüglődünk, de azért mégiscsak másképp. Akkor nem volt szabadságunkban jó teát főzni, most erőnk nincs hozzá. Nem szeretünk annyira senkit, még magunkat se, hogy főzzünk egy rendeset.
23 A rugalmatlan fogyasztó, a rugalmatlan termelő és a rossz elosztás válsága?

-

Malvina

Malvina
2008-06-26 00:43:31

"rugalmatlan fogyasztó, a rugalmatlan termelő"

Én csak teljesen rugalmatlan/rugalmatlan keresletről és teljesen rugalmatlan/rugalmatlan kínálatról tudok.
A 24-ben leírtakat az egész világot fenyegető energia- és élelmiszerválság okán kopogtam be ide.

-

Malvina

Malvina
2008-06-26 00:44:55

Helyesbítek:

A 23-ban leírtakat ....

-

duende

duende
2008-06-26 07:59:52

24:

Bizony.

Ho’oponopono.

-

duende

duende
2008-06-26 08:12:10

22:
Így igaz!
A hóvégi pénzhiány rendkívül inspiráló tud lenni. Legalábbis számomra. Ilyenkor a hiányt kreativitással pótolom, és a legjobb ételeim zöme így született!
Egyszerű, olcsó, friss alapanyagokból, és gyorsan elkészíthető finomságokok - a legistenibbek.
És szépen tálalni, fontos... Mert megbecsülöm vele a munkámat, ugye, Lucifer? :-)
A bolhapiac összes gyönyörű, extra nagy tálját szerintem én vettem meg...

-

Klára

Klára
2008-06-26 08:13:35


24/


"Nem szeretünk annyira senkit, még magunkat se, hogy főzzünk egy rendeset." Ebben biztos vagy?

-

pif

pif
2008-06-26 08:25:00

23-hoz Túlzabálás biztosan. Az érettségi elnököt is zabáltatják. Így jártam a múlt héten. Palócleves, hogy megállt benne a kanál, aztán csirkepaprikás iszonyatos mennyiségű combhússal, utána levezetésként kétféle süti. Folyik a nagy etetés minden szinten.

Még Békesi pénzügyminisztersége alatt mondta, hogy Magyarországon egy bizonyos luxus kategóriájú Mercedes típusból több fut, mint Ausztriában. Ezzel illusztrált. Bár túltermelés lenne, de túlfogyasztás van.

(Afentebbi menüt azért megettem!)

-

lucifer

lucifer
2008-06-26 08:39:06

29) Ha komolyan kérded, igen. Arra gondolok, hogy az emberi közérzet, a társadalmi légkör, az egyén és a csoport teljesítménye függ az emberek kötődéseitől (magyarul a szeretettől) Minél lazább a kötődések hálója, annál szerényebb a teljesítmény. Ha gond van a teljesítménnyel, végső soron a szeretettel van gond.

-

Klára

Klára
2008-06-26 08:51:34

31/
Ezek szerint a Nyuget Európai országokban, vagy az USA-ban az emberek jobban szeretnék egymást, vagy úgy érted, hogy a szeretet/teljesítmény összefüggése az adott szinthez képest mutat párhuzamosságot? Hát nem tudom, vagy igen, vagy nem? a kötődések alakulhatnak érdekek mentén is, bár, azok akkor már másmilyen kötődések.

-

lucifer

lucifer
2008-06-26 09:33:30

Is, is. De ez egyébként mérhető. És a számok ezt mutatják. Ott több a kötődés. Meg nálunk is, ahol több a kötődés ott jobb a teljesítmény. A teljesítmények onnan jönnek, ahol van kötődés.

-

makarenko

makarenko
2008-06-26 09:55:53

Meg egy utolso informacio ennek a hedonista tarsasagnak:

www.ancestralcollections.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/Product1_13553_-1_25720_11055
es
www.cookingtreasures.com/Products-Egg_utensils.html

Utobbi bemutat egy tojaslyukasztot is aminek a hasznalata megakadalyozza hogy a fozes soran a tojas kipukkanjon.
Az elso pedig az osszenyomaskor eles karmokat ereszt (ki) befele ami "lefejezi" a tojast.
Mindketto sokoldalu szerszam, az utolso vervetelhez, az elso korulmeteleshez is hasznalhato.

-

Malvina

Malvina
2008-06-26 10:08:12

30/

Igen, túlfogyasztás. A túlzabálás alatt is pontosan ezt értem. És ez szerintem Klára és Lucifer dialógusához is kapcsolódik! Ugyanis a szeretet / aminek azért millióféle kötődésben megnyilvánuló formája van / és a teljesítmény, az alkotásképtelenség, az önrendelkezési és szabadsághiány, mind mind pótcselekvésekbe "kényszeríti" az emberek sokaságát.Mint például a zabálás, a különböző státusz szimbólunok folyamatos vásárlása , illetve magának a vásárlásnak a vásárlása. És akik számára kizárólag ez az életforma nyújtja a biztonságérzetet, azok bizony irgalmatlanul ragaszkodni fognak hozzá, bármilyen válságok közepette is. Amikor pedig esetleg mégis eljön az a pont, ahol és amikor már nem tehetik meg, akkor elég drámai, mondhatni, tragkus következményekkel lehet az esetükben számolni.

-

Malvina

Malvina
2008-06-26 10:13:41

A tárgyilagosság kedvéért /is/, azért szót kell ejteni arról is, hogy ettől függetlenül, avagy ezzel együtt sajnos egyre gyorsabban növekszik a mérhetetlen nagy szegénységben élők száma.

-

pif

pif
2008-06-26 11:28:09

"Minél lazább a kötődések hálója, annál szerényebb a teljesítmény. Ha gond van a teljesítménnyel, végső soron a szeretettel van gond." Csak megerősíteni tudom Lucifert. Az iskolában minden gyerek teljesítménye mögött ott vannak, vagy nincsenek a szülei. A testi és szellemi táplálékkal megerősített srácok mentálisan erősek, számíthatsz rájuk mindenben. A gyengébbek számára pótapa vagy, mert minden sikeresen elvégzett feladat után dicsérni kell agyba-főbe. A meleg engedékeny pedagógiai attitűd állítólag a legsikeresebb.

A szabadosság határát súroló szabadság-elvű pedagógiáért meg az oroszok ma esti győzelméért előre!

Ha a fogyasztás társul egy öntudatos munkakultúrával, amely felhalmoz, termel, akkor nincs baj, elvégre azért élünk, hogy munkánk gyümölcsét élvezzük is. Tragikus a helyzet, ha az utóbbi hiányzik, mint nálunk, vagy az oroszoknál. (Kell egy idegen principium, pl. egy holland és gondjaid megoldhatókká válnak. Jut eszembe, ezek szerint a következő világversenyen a magyar Koeman-csapatnak fog csápolni a világ!)

-

a.

a.
2008-06-26 15:20:52

Látta a t. társaság a "Nagy zabálás" c. filmet?

(Móricz szegény Kis Jánosát most hagyjuk! (?)

-

duende

duende
2008-06-26 23:10:34

Na, úgy tűnik, elfogyott a lágytojás...

-

pif

pif
2008-06-27 08:37:02

Nem sikerült a holland lágytojása. :(

-

Malvina

Malvina
2008-06-29 12:01:13

Ötvenperces lágytojás - svéd módra

Úgy a tojás sárgája, mint a fehérje aminosavak keverékéből áll, melyek hő hatására megszilárdulnak, koagulálnak. A fehérje 50 fokon kezd szilárdulni, a sárga mag alkotórészei pedig 70 fokon.
E két hőmérsékletérték között a tojás megtartja a krémszerű állagát.
A szakirodalom egyhangúan a 64 fokon történő és 45-50 percet tartó hőkezelést tartja ideálisnak.
Egy tűzálló edénybe kb. egy liter 65-68C fokos vizet töltünk. Három szobahőmérsékletű tojást helyezünk bele, ügyelve arra, hogy a víz ellepje őket. Egy hőmérőt közéjük tűzünk, és mindenestől betesszük a 70-75C fokra előmelegített sütőbe. Viszonylag állandó értéken tartjuk (63C plusz minusz két fokon) a hőmérsékletet.

Ötven perc múlva kivesszük a tojásokat sütőből. Láthatjuk, hogy a krémszerű tojássárga hajszálvékony burokban lapul meg a kevésbé étvágygerjesztő, a szilárdulás határán kocsonyásan-reszketve egyensúlyozó, ködfehér fehérje alatt.

Vannak, akik megszabadulnak a tojásfehérjétől, és csak a tojás sárgájára összpontosítanak. A fehérje eltávolítása után a tojáshéjban maradt sárgát megszórják sóval , és máris ehetik is.
A selymes-krémes állagtól felerősített íz bőségesen kárpótol a hosszadalmas előkészületért.
Akik viszont a teljes produktumra igényt tartanak, azok friss fehérkenyér szeletre borítják a kész tojásokat /fehérjével együtt/, mert Így - állítólag - még jobban érződik a hagyományos, egy és három perces tojásokkal szembeni „fölényük”.

-

Csepeli György

Csepeli György
2008-06-29 22:55:32

Napokig nem tudtam irni, mert el votam foglalva mással. Holnap viszont egy érdekesebb témával jövök mint a lágytojás.

-

BadGuy

BadGuy
2008-08-03 16:36:49

Klára: Te aztán jó sok mítoszt és babonát kötsz a tojáshoz.


Szerintem a valóság az hogy Isten megteremté a tyúkot, aztán úgy gondolta hogy mivel az szárnyas, tojjon tojást, jó lesz az az embernek mint tápanyagban gazdag eleség.

Erre mit csinál az ember?

Istenként imádja, A TOJÁST.

Gyász... :(

  • Értékelés:
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

Blogter

1Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet